Tuesday, November 2, 2010

aku anak bendang...

salam..hari ni aku nak post tajuk aku anak bendang pulak..bagi yang x paham bendang tue pe kebendenyer..dalam kamus dewan bahasa muka surat aku x pasti ader tertulis bahawa
1)bendang:sawah
2)bendang:padang tempat menanam padi

x tau la klu x paham lagi...selalu bendang ni banyak terdapat di kedah,perak n selangor..negeri lain x famous sangat dengan bendang2 ni...



disebabkan aku ni memang di besarkan dalam keadaan yang berada dalam dunia pertanian jadi aku x kisah dengan pandangan orang konon nyer keje dalam bidang pertanian ni x leh maju la, x leh berjaya la, kurang bersaing la...tapi sebenarnya diorang sedar x yang tanpa sektor pertanian yang diorang anggap low class ni, x makan nasik la diorg...hehehhehhe



umah aku pun terletak ditengah2 bendang...best tau..hidup ditengah2 bendang ni sebenarnya hidup yang paling aman kat dunia...x yah nak bising2 bunyi kete,lori...kawasan kampung2 ni banyak orang naik basikal n moto jer..so kurang pencemaran...



masa aku kecik2 dulu..aku rajin sesangat la terlebey rajin nak tolong mak n ayah turun bendang..al-maklum lah dapat men air(budak mana x suker kan)..mak aku sampai x larat nak larang dah..antara aktiviti diorang adalah menanam,menyulam,menajak etc....
antara kenangan yang paling aku ingat...masa aku turun bendang ngan mak ayah aku,aku ni style nakal2 gitue..x reti duduk diam..habis satu bendang aku round tetiba jer aku nampak ader bende kejar aku dalam air..rupanye lipan air..aku punya la takut..pe lagi aku lari n langgar abeh sume pokok padi yang aku baru sulam..geleng kepala je la diorng..yang mak aku cuak dah ingat ular kejar aku(punya dasyat la aku lari sambil jerit2+nangis)hehhehhehhehe



masa paling dinantikan bagi para pesawah adalah time mengerat(menuai)..time2 ni memang best..paling seronok n xcited adik lelaki aku la...time ni ramai abg2 y akan layan die..selalu mesin padi diimport dari perlis or kedah so org yang bawak bende tu stay kat umah aku dalam sebulan..so best la adik aku tue..aku kureng sikit sebab aku ni jenis x minat ramai2..hehehhehe



ni la rupe mesin padi....

skang ni aku dah duduk ditengah2 bendang lagi..dah pindah pun..huhuhuhuhu...mak ayah aku pon x turun bendang lagi..diorang upah uncle indon jer..hehheheh...selain bendang, parent aku ader gak cuba nasib dalam bidang sawit lak..bidang ni pon bley bawak untung...




aku sebagai anak, sangat bangga dengan pencapaian parent aku...walaupun diorg x sekolah tinggi tapi diorg mampu anta anak2 diorg sampai universiti..skang aku ngan adik2 aku still belajar lagi walaupon dlm umur2 gini aku yang patut keje tlg mak ayah aku..(sdey la pulak)...




sebenarnyer hidop ni bukan bergantung pada tahap pendidikan ang kita dapat tapi bergantung pada semangat diri kita dan daya saing dalam diri kita..klu kita gagal bersaing n lemah dari segi psikologi diri maka kita akan lingkup paling awal..so aku x nak lah anak melayu yang sepatutnya menjadi tuan dibumi sendiri akhirnya jadi hamba cacai bangsa asing..mungkin bahasa aku agak kasar tapi ni la hakikat dunia skang...anak melayu terlalu agungkan budaya n gaya kehidupan barat sampai asal usul sendiri pon dah x mau ingat...lu x ingat tapi depa ingat...lu x tau tapi depa tau..akhirnya lu sesat dalam dunia lu sendiri....hehhehhehe..



wokey akhir kalam..aku ZZzZzzz dulu erk..byeeee

Wednesday, October 13, 2010

musim exam menjelma

wah sedar x sedar sekejap lagi kita nak exam dah...ni kira exam second last la bagi student tahun akhir di 'U'...wah pas ni nak keje dah...

bila musim exam ni mulalah nak cari nota2 la, soalan2 lepas la n macam2 lagi la...jangan nak kata org lain,,aku pon sama..hehhehhe
bukan apa..aku ni style malas nak wat nota,,so nota y aku salin dr kelas tue la nota exam aku tp klu nak nota y lengkap aku mesti mintak kat member2 y sayang kat aku(perasan sikit)hehhehhhe....

se ni aku kena siapkan thesis..huhuhuhu...cam ne la nak wat..jenuh berkampung kat PTSL la AKU.....bila pk2 kan..musim exam ni dah macam musim world cup dah...bila world cup semua org jaga malam n sepesen muka bila pagi(muka x cukup tidur) sebab nak tengok bola...sama jer ngan exam..org berjaga sebab nak study last minit...konon baru datang feel....tapi tue la hakikat student...bukan zaman 2010 ni jer tapi dari zaman datuk nenek kita dulu dah gini...x caya?? jer try g tanya atuk or nenek korang y berkelulusan havard or oxford tue...sama jer kawapan diorg...hehhehhe

skang ni dengan teknologi canggih...asal x paham kita bley GooGle jer...x paham lagi bley plak FeCeBooK ngan lecturer..fuh canggih sungguh...pandek kata teknologi skang cam nak kasi sume student score A je la...tapi hakikatnyer lain y jadi...hehhhe(paham2 je la pe y jadi)...tapi bukan sume y melencong..ader gak y score A tipa2 sem..4 flat gtue kan...

so..aku pon harap aku pon dapat score se"higher" yang mungkin tuk sem ni... aku ni dah letih ngan gred cukup2 makan ni...entah bley grad ke x entah la....takut lak aku tulis gni...ok la..wa chowww dulu..pape hal kita citer lain erk....

p/s: study la kita erk...rasa malas nak study sorang,,kumpul geng n kita kasi pecah PTSL or mana2 library...y penting study....salam................

Saturday, October 9, 2010

sekali lagi kita ditinggalkan

sedar x sedar hari ini syawal telah meninggalkan kita...terpaksalah kita menempuhi setahun lagi untuk bertemu dengan ramadhan dan syawal...

jiwa terasa sayu bila mana ramadhan meninggalkan kita kini pilu apabila syawal juga turut menyusul pergi...adakah masih sempat kita bertemu ramadhan dan syawal yang akan datang...masa ibarat roda..dengan seketika sahaja ia mampu merobah yang sedia kala menjadi sesuatu yang x terduga...Allah masa berkuasa,, dengan kehendaknya maka kita sebagai hamba tidak akan terlepas dari perintah...oleh itu wahai sahabat sekalian peringatan ini untuk saya dan semua agar kita memperelokkan amalan...

aidil adha bakal menjelma...cukupkan pengorbanan kita selama ini untuk di raikan?? apakah pengorbanan kita selama ini layak dianggap sebagai pengorbanan atau hanya perbuatan yang sia-sia yang sengaja dilakukan demi mendapat belas simpati manusia...

oleh itu sebagai teman..insan yang hanya mampu mencoret isi hati...marilah bersama kita merenung masa depan kita sebagai umat manusia..sekaligus sebagai pewaris ISLAM, masa depan BANGSA..ayuhlah kita bangun dari tidur dan terus maju kehadapan melontar semangat serta keazaman yang jitu demi kita dan mereka!!!!

p/s: salam sayang buat teman, sahabat , rakan seperjuangan...happy study hour for our final exam...jangan sedih walaupun kita kehilangan study week tp kita masih mampu menghadapainyer!!!!!1

Sunday, October 3, 2010

kesan tiada connection internet...

salam..selagi belom berakhir syawal, selagi itulah kita masih boleh mengucapkan "SELAMAT HARI RAYA"..sebelom dipanjangkan kata, ingin saya mengucapkan kata kemaafan kerana sedah lama saya tidak berkunjung ke ruangan blog ni...huhuhuhu

sejak wireless di UKM ni bermasalah dengan perisian window vista, saya juga turut bermasalah..almaklumlah saya selah seorang pengguna vista...so memang lost trus la dari dunia maya hampir 2 bulan...nak tau apa yang telah terjadi sepanjang dua bulan saya lost dari dunia maya ni....

1)inbox email yang x dibaca mencecah angka 6456 mail..
2)saya kehilangan 20% markah untuk subjek falsafah moden yang mengkhendaki saya aktif di dalam FB...
3)ketinggalan pelbagai cerita,gosip dan berita tentang teman2 lama dan baru..
4)banyak assigment susah nak disiapkan sebab banyak bahan dr internet..
5)hampir2 nak jadi kera sumbang dalam bilik sorang2...(ni y paling dasyat)

tue la antara kesan seorang pelajar, remaja yang hidup tanpa internet...semua lost...mungkin ada yang akan mengatakan bahawa remaja zaman dahulu atau remaja kampung yang boleh hidup dan masih boleh bersosial tanpa internet, mengapa pula saya bising2 tentang hal sebegini....

kita tidak melihat persamaan antara kami tapi melihat keperluan sezaman antara kami...mungkin situasi remaja dahulu berbeza dr remaja kini yang serba pantas menyebabkan internet menjadi sesuatu yang penting selain handphone..jika dahulu handphone menjadi phenomena, namun kini komputer dan internet menjadi salah satu makanan ruji bagi pelajar,pekerja atau pon sesiapa saja yang hidup didalam arus moden kini...
zaman berubah,manusia juga boleh berubah..asalkan perubahan yang berlaku boleh membawa kepada keamanan dan keharmonian..

oleh itu saya sangat berterima kasih kepada orang yang baiki laptop saya dan sekaligus menyebabkan saya mampu kembali ke dunia maya ini..hehehheh...habis gak la dalam RM100 baru ok laptop ni...

skang ni saya kena force diri ini untuk siapkan assigment yang berlambak ni...buku kat depan ni yang bertajuk "PRACTICAL PHILOSOPHY OF MUHAMMADAN PEOPLE BY Jalaluddin Ad-Dawani edited and translated by W.F THOMPSON"...berbinau gak la nak abehkan buku yang berhalaman 457pages...huhuhuhuhu

pastu nak wat thesis lak..."senario hamil luar nikah menurut persprktif islam: kajian kes di pusat perlindungan wanita nurul ehsan"...berpeluh den ngan keje2 ni sume...wish me luck ya!!!

Friday, April 9, 2010

rindu umah...

wah rindunyer kat umah..hari2 aku tepon mak tapi still rindu nak balik umah..nak telipon umah pon bukan umah aku bley cakap pon..abeh2 mak or ayah jugak yang angkat phone..hehehehhe...














ini adalah antara orang yang selalu kat umah..tapi GAMBAR MAK N AYAH xder dlm ni..mak n ayah i private..i jer y bley tgk ari..hehehe..org lain x leh(jelezz)..hehehe..

p/s:skang aku blaja,abeh exam aku balik..chowww..

Monday, April 5, 2010

exam dah dekat




exam dah dekat n seluruh warga UKM n warga UNIVERSITI yang lain yang bakal nak exam pon kan wat benda yang sama iaitu study..heheheh..aku jer lain sikit ngah wat assigment yang terakhir ku sambil melayan lagu Arashi...best la detik2 gni..hehehhe..
sem ni aku x der masalah nak siapkan assigment klu dibandingkan dengan sem2 yang lain..hehehhe(sebabnyer aku ni memang malas)

video

ni lagu yang baru aku download dari youtube..sedap n kawaii la lagu ni...skang ni time release tension jap ngan buku n kertas yang bertaburan di lantai ni..(wah2 persis best student)..gelaran idaman tue..

bulan 5 ni aku dah start kena wat practical kat pejabat agama..walaupun bukan minat aku pada bidang dok pejabat n just berinteraksi dengan kertas dan mesin fotostat jer tapi nak wat cam ner dah bidang pengajuan pun aku pilih bidang cam gini.usuluddin dan falsafah...
aku lebih minat wat business cam nursery ker restaurant ker...best gak gtu..yang penting duit masuk x yah tunggu bos yang masukkan..(hehehhe berangan minah jenin)
erm aku nak mula khatam balik buku2 yang ada ni....sebelom ni aku dah berjaya khatam 10 buah novel so aku kena khatam gak la sekurang2nyer 10 buku akademik...



so aku nak kena chou dulu la yek..jam kat dinding tue dah menunjukkan pukul 1.01 minit..so chek nak beransur dulu la yek..salam peperiksaan...


p/s: kesempatan ni sayan nak mohon kemaafan selama saya mencoret kat blog ni, mana lah tau kot2x ader yang membaca terasa hati..maaf ye..gomenesai...sorry..

Tuesday, March 23, 2010

hari yang menyedihkan..



bila tengok air ni segar rasanye..tapi yang nak diceritakan kat sini bukan lah kisah air terjun atau kisah air yang melimpah tapi kisah aku dan kisah aku dengan keadaan air yang kering kontang...
dengan semangatnyer aku bangun nak g kelas ari ni..aku pon bangun cam biasa n trus menuju ke bilik air tuk mandi..tiba di tangga membe aku panggil aku n kata "naik balik la...air x der!!"..aku tergamam jap..pastu aku trun jugak ke bilik air dan SAH!! memang air x der langsung...aduyaii...tenson aku..mana dengan kelas lagi..nasib baik x der presentation arini, klu x aku pon x tau aper yang nak jadi...nak dipanjangkan cerita lagi, aku tunggu air tu sampai la ke pukul 11 dan air tetap x muncul3x...tension tu jangan citer la kan...segala sumpah seranah yang ader dlm kepala terbayang3x jer kat mata aku ni..geramnyer lagi aku terpaksa melepaskan attendant aku ari ni semata2x sebab air x der..yela kan..x kan nak g kelas dengan keadaan x mandi..kang lain plak baunyer..hehehhe...

sayang memang sayang la klas ari ni..pasni kul 2 lak ader klas mana dgn nak jmpa org lagi ari ni nak xplain pasal benda y x settle2x ni..aduhai nasib badan..assigment still berlambak tapi x der idea nak menulis..otak aku ni blank je rasenyer..nak balik umah pon ader..dok umah senang...skang ni aku berada di zon tak selesa so tension jer rasanyer..nak buat ape yek.....air oh air cpat la ko ader balik.sapa yang guna air banyak3x ni...salam